Reklama
 
Blog | Jan Brož

Antisemitismus v Rakousku opět na vzestupu

Stejně jako v ČR  neonacisté v čele s Dělnickou a Národní stranou slaví úspěchy se svými protiromskými postoji, v Rakousku narazili pravicoví extremisté s antisemitismem mezi mladistvými na úrodnou půdu. Rakouská společnost je zděšena a ptá se, odkud se tyto postoje vzaly.

Během velmi krátké doby otřásly rakouskou společnost dva projevy antisemitismu ze strany nezletilých školáků. První případ se odehrál koncem dubna na školním výletě do koncentračního tábora Osvětim. Několik žáků vídeňského gymnázia zde na sebe upoutalo pozornost antisemitistickými projevy a blíže neupřesněnými "narušujícími akcemi". Druhá událost již byla mnohem nebezpečnější. Počátkem května napadlo pět čtrnácti až sedmnáctiletých mladíků plynovými pistolemi účastníky vzpomínkového shromáždění v koncentračním táboře Ebensee. Přitom vyvolávali nacistická hesla "Sieg Heil" a jiné antisemitistické parole. Celý útok byl zřejmě předem naplánován.
Podle aktuálního průzkumu institutu pro výzkum veřejného mínění GfK popírá šest procent Rakušanů holocaust. Ve srovnání s nedávnou minulostí by toto číslo nebylo nijak dramatické, znepokojující je ale především silný vzestup tohoto názoru mezi patnácti až sedmnáctiletou mládeží. V rakouských mediích nyní probíhá diskuze, jak a odkud se podobné názory mezi nezletilými šíří.
Odpověď je možná blíž, než by se mohlo zdát.

Od roku 2006 mohou v rakouských volbách volit i mladiství od šestnácti let. Tento krok prosadila sociální demokracie, jež si od něj slibovala nové voličské hlasy. Vše se ale obrátilo proti ní, protože mladiství se ukázali mnohem konzervativnější a volili především pravicové strany, celá třetina dokonce Stranu svobodných FPÖ Heinze Christiana Stracheho. Tento populistický politik, který za mlada si hrával na vojáky spolu se známými osobnostmi rakouské neonacistické scény, z nichž mnozí nakonec skončili ve vězení, vede nyní „křížovou výpravu“ proti islamizaci Rakouska, proti přílivu přistěhovalců a v poslední době také např. proti stavbě mešity ve Vídni. H.C. Strache je, narozdíl od svých stranických kolegů, dost chytrý na to, aby se vyvaroval antisemitistických prohlášení. Zeptáte-li se ale dnešních středoškoláků, zda se ve svém okolí setkali s projevy antisemitismu, odkazují se všichni na známost s voliči FPÖ a obdivovateli pana Stracheho v jejich věkové skupině. Rakouská mládež přímo spojuje FPÖ s antisemitismem, i když ta sama jej nikde otevřeně nepropaguje. H.C. Strache se pohybuje svými projevy na hraně zákona, jeho voliči si ale už nevyslovené sami domyslí. Mladí, nevzdělaní a neúspěšní muži, kteří podle deníku Der Standard tvoří typické voliče FPÖ, pak už rychle sáhnou ode slov k činům, jak ukázaly nedávné události.

Reklama